Les op Steinway vleugels

In mijn werkkamer staan twee mooie Steinway & Sons vleugels. De achterste vleugel is een Steinway D concertvleugel van 2.74 lang. De voorste vleugel is een Steinway B (lengte 2.11). Beide vleugels verkeren in topconditie.

Het voordeel van twee instrumenten naast elkaar laat zich raden. Samenspel is mogelijk, begeleiden, en ook het even snel voordoen aan de andere vleugel.

In mijn eigen pianistische ontwikkeling is het kunnen studeren en spelen op een Steinway van grote waarde geweest, en het spelen op de D-vleugel sinds 2009 is nog een dimensie meer. Je kunt je namelijk toetsen aan het summum op het gebied van klankkleur en nuances.

De 2.74 concertvleugel is de voormalige concertvleugel van het MCO (Muziekcentrum voor de Omroep) in Hilversum waar vele radio- en cd-opnamen met beroemde pianisten mee gemaakt zijn. De sprong in het diepe om dit instrument aan te schaffen heb ik begin 2009 gemaakt. Intussen is het instrument, mede dankzij de onnavolgbare pianotechnicus Michel Brandjes, werkelijk prachtig.

Voor goede leerlingen en pianisten is het kunnen spelen op een mooie Steinway vleugel absoluut een meerwaarde.